Indholdsfortegnelse
Forord: Hvad er fordele og ulemper ved bambustøj sammenlignet med bomuld?
Hver gang der er en diskussion om bæredygtigt tøj, kommer bambusstof næsten altid på tale. Det skyldes, at bambusfibre har nogle meget positive miljømæssige egenskaber i forhold til bomuld og andre almindelige naturfibre.
Bomuld er et af verdens mest populære tekstiler, ikke kun fordi det er behageligt, men også fordi det er så billigt og nemt at dyrke. Faktisk har den globale efterspørgsel efter bomuld ført til udbredt ødelæggelse af følsomme økosystemer som Amazonas regnskov og New Zealands skove.
På grund af de miljømæssige konsekvenser af konventionel bomuldsdyrkning søger mange forbrugere efter bæredygtige alternativer, når de køber tøj. I de seneste år har vi set en stigning i bambusstoffer som et mere miljøvenligt alternativ til standard bomuldsprodukter.
Bambus er en hurtigt voksende vedvarende ressource
Bambus er en hurtigt voksende, vedvarende ressource, der kan høstes uden nogen langsigtede virkninger på miljøet. Den kan høstes hvert 3-5 år, hvilket gør den til en betydeligt mere bæredygtig fiberkilde end verdens andre naturfibre såsom bomuld, hør og uld.
Faktisk er bambus en af de hurtigst voksende planter i verden, hvilket ikke blot gør den til en bæredygtig fiberkilde, men også til en yderst håndterbar plante. Bambus kan dyrkes næsten overalt med lidt vand og uden gødning.
Det gør bambus til et lavt belastende tekstil, der er bæredygtigt fra dyrkning til fremstilling og selv efter, at det har tjent sit formål og er blevet kasseret.
Bambustekstiler er miljøvenlige at producere
Ud over den hurtige vækst af bambus er processen til fremstilling af bambustekstiler også betydeligt mindre skadelig for miljøet end bomuldsforarbejdning. Bambusstoffer har et ekstremt lavt CO2-fodaftryk, hvilket gør dem til et bæredygtigt valg for etiske forbrugere.
For at fremstille bambusstoffer udvindes fibrene fra bambusplanten ved hjælp af en kemikaliefri proces. Dette reducerer miljøforureningen sammenlignet med bomuldsdyrkning, hvor der anvendes store mængder pesticider.
Bambusstoffer forarbejdes også ved hjælp af en metode kaldet TAB (Thermally Activated Bonding), som bruger mindre energi end den kemiske proces, der anvendes til fremstilling af bomuldsstoffer. Derfor er bambusbeklædning mere bæredygtig end bomuld med hensyn til den energi og det vand, der bruges under fremstillingen.
Bambusstof er blødt og luksuriøst
Bambusstof er blødt og luksuriøst, og bambustøj beskrives ofte som værende mere behageligt og åndbart end bomuldstøj. Grunden til dette er, at bambusstof er en meget finere fiber end bomuldsstof. Bambusstof er ca. 30 % tyndere end bomuld.
Den tyndere fiber betyder, at der kan bruges mindre stof i hvert stykke tøj. Dette reducerer mængden af stof, der bruges pr. beklædningsgenstand, med ca. 20 %. Det betyder, at bambustøj kræver mindre energi og vand at producere, og at stoffet er meget blødere mod huden.
Bambusstof har UV-beskyttende egenskaber
Bambusstof er naturligt UV-beskyttende, hvilket gør det til et fremragende valg til udendørsudstyr som f.eks. tøj og strandhåndklæder. Bambusstof har naturligt et UV-beskyttende kemikalie kaldet benzothiazol (BBT). BBT er ansvarlig for at beskytte planten mod UV-skader, insekter og sygdomme.
BBT i bambusstof kan reducere mængden af UV-lys, der passerer gennem stoffet, med op til 98 %. Dette er endnu mere effektivt end den UV-beskyttelse, der findes i visse syntetiske stoffer, f.eks. stoffer fremstillet af polybenzimidazol. Denne naturligt forekommende UV-beskyttelse gør bambusstoffer til et miljøvenligt alternativ til solsikre beklædningsgenstande.
Bambusstoffer fås i en lang række forskellige stilarter og stoffer, hvilket gør dem til et godt valg for etiske tøjforbrugere.
Det eneste lille problem er… lugten!
En af de mest almindelige klager over bambusstoffer er, at de har en tydelig lugt, som mange mennesker finder ubehagelig, især når tøjet er helt nyt. Lugten kommer fra de naturlige olier, der frigives af bambusfibrene.
Folk med følsom hud eller allergier kan opleve, at bambusstoffer irriterer dem mere end andre stoffer. Desværre er der ingen nem måde at slippe af med lugten på, men du kan tage nogle enkle skridt for at minimere den. Hvis du vil købe bambustøj, skal du vaske det, inden du bærer det, for at forsøge at fjerne det meste af lugten.
Hvis du ønsker at købe sengetøj, f.eks. lagner og pudebetræk, med bambusfibre, kan du bruge dem, så snart du har købt dem, så lugten ikke er så stort et problem.
Konklusion
Bambustøj og bambusstoffer er et stadig mere populært valg af bæredygtigt tøj og stoffer. Bambus er en ekstremt hurtigt voksende, vedvarende fiberkilde. Desuden er processen til fremstilling af bambusstoffer mindre skadelig for miljøet end bomuldsforarbejdning.
Bambusstoffer er naturligt UV-beskyttende, bløde og luksuriøse og fås i en lang række forskellige stilarter. Desværre har bambusstoffer ofte en tydelig lugt, når de er nye.
Ikke desto mindre er bambus en ekstremt bæredygtig fiberkilde, som kan høstes uden nogen langsigtede virkninger på miljøet.